Daphne en de lauwerkrans in de mythologie
Daphne, de nimf in de Griekse mythologie
Wil je nog meer overtuiging, hoe diep dit allemaal verbonden en geïntegreerd is?
Je weet vast dat Daphne een figuur is uit de Griekse mythologie. Net als Zeus, Apollo en Oedipus, om maar een paar bekende te noemen.
En als je wilt weten hoe mensen echt, al sinds duizenden jaren, in elkaar zitten, is het lezen van de Griekse mythen een hele goede manier.
In de Griekse mythen was Daphne een nimf.
De geschiedenis van Daphne is prachtig. Als je wel eens tegenstrijdige gevoelens hebt, je bedrogen en tegelijk aangetrokken voelt….. Dan is Daphne iemand voor jou.
Daphne de Laurierboom
Toen Apollo op Daphne afkwam wilde ze wegvluchten. En terwijl Apollo haar achterna zat, smeekte Daphne aan Zeus om haar te laten verdwijnen. En haar gebeden werden verhoord, en ze veranderde in een Laurierboom. En dat was alles wat van haar overbleef. En Apollo brak een tak van de boom af, en plaatste die op zijn hoofd terwijl hij zei:
“Hoewel je niet meer mijn bruid kan zijn, zul je in ieder geval mijn boom zijn. Mijn haren, mijn lier, mijn bewegingen zullen altijd verbonden zijn met jou, o Laurier, o Daphne”
[Apollo. Ovid, Metamorphoses 1.556]
Daphne eren met de lauwerkrans
Het eren met een Lauwerkrans betekent het eren met een stukje Daphne.
Op het moment dat zo’n lauwerkrans behaald wordt – op welk niveau dan ook – terwijl je billen nog nagloeien van de pijn, dan is de geschiedenis rond.
Dan heb je begrepen hoe het werkt. Hoe mensen werken. Al eeuwen lang. Ook al lijkt het in de huidige tijd misschien vreemd.
Eerder gepubliceerd op de eerste versie van de Daphne website, 18 november 2000.
Vroeger had je ook Daphne’s Verband. Dat ging ook over discipline straf op de billen voor meiden en vrouwen. Ze hadden ook een tijdschrift. Jammer dat zoiets niet meer bestaat.