Hoe je discipline krijgt
Hoe je in de praktijk discipline krijgt
Sommige mensen vinden het moeilijk om te bedenken hoe je meer discipline krijgt. Vooral als ze van zichzelf vinden dat ze te weinig discipline hebben. We bedoelen dan discipline in de betekenis van “de kracht om door te gaan voor een doel”.
Het kenmerk van discipline krijgen is dat je de dingen doet die je je voorgenomen hebt. Jij bepaalt zelf wat je gaat doen, te beginnen bij de eerste stap. Vervolgens maak je de hele klus af zoals je dat bedacht had.
Zo is het echter niet altijd. Soms heb je het gevoel dat je zo door de hoeveelheid taken wordt overspoeld dat je niet meer weet waar je moet beginnen. In plaats van dat je daadwerkelijk aan de slag gaat stel je het uit. Dat is niet de beste manier hoe je discipline krijgt. De rijstebrij berg wordt steeds hoger en het wordt steeds moeilijker om te beginnen, laat staan om het af te krijgen.
Wat je nodig hebt is overzicht, een aanpak en een planning. Ook het grootste karwei is stapje voor stapje af te werken en ook het grootste gebouw is steentje voor steentje gebouwd. Het helpt als je samen met een begeleider een aanpak kunt bedenken die gaat werken. Als je bedacht hebt wat je moet doen, kun je gaan plannen hoeveel tijd dat gaat kosten en wanneer het klaar moet zijn. Kortom, je maakt een planning voor je werkzaamheden. Dat is belangrijk in hoe je discipline krijgt. Je moet daarbij ook rekening houden met leuke dingen. Het moet een planning zijn die haalbaar is en die je kunt volhouden. Als het een grote klus is bestaat de planning uit meer stapjes.
Gewoon DOEN is hoe je discipline krijgt
De volgende stap hoe je discipline krijgt is ook onmisbaar: de uitvoering van het plan. Je weet wat je moet doen en wanneer het klaar zou moeten zijn. Doordat je het met je begeleider hebt besproken is het niet meer vrijblijvend. Het is jouw plan, dus in feite moet je doen wat je zelf wilt. Hoe dat eruit ziet heb je al bedacht.
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je echt gaat doen wat je zelf van te voren bedacht hebt. Dat is iets wat je helemaal zelf in de hand hebt. Het is de bedoeling dat het vervolgens het resultaat oplevert dat je ervan gehoopt had. Helaas heb je dat niet helemaal in de hand, maar meestal zit het wel goed. Als er ergens veel positieve energie ingestopt wordt komt er wel iets uit, zo werkt dat meestal.
Gewoon DOEN is hoe je discipline krijgt. Jij bent degene die aan de gang moet.
Het is belangrijk dat je beseft dat je zelf helemaal verantwoordelijk bent om je aan jouw eigen planning te houden. Het is niet iets dat iemand anders van je wil, het is iets dat je zelf wilt en dat je zelf noodzakelijk vindt. Binnen begeleiding is elke keuze om je niet aan jouw eigen planning te houden een reden om je straf te geven. Je niet niet aan je eigen planning houden betekent een pak op je blote billen. Punt uit.
Op deze manier word je geholpen met structuur en overzicht. Iets wat overstelpend was is nu hanteerbaar. Natuurlijk moet het nog gedaan worden. Ook dat is overzichtelijk. Of je doet datgene zoals je het afgesproken hebt, of je krijgt een goed pak op je billen. Desnoods voor ieder klein onderdeeltje opnieuw. Zo’n aanpak geeft rust, ruimte, overzicht en duidelijkheid.
Het malende hoofd
Het is al eeuwen bekend maar in onbruik geraakt: er is een enorme sterke koppeling tussen het hoofd en de billen van een meisje. Vroeger wisten ze wel hoe je discipline krijgt. Meisjes die niet wilden horen moesten maar even voelen.
Als een meisje op een goede manier een pak op haar billen krijgt, heeft dat een enorm effect op de onrust in haar hoofd. Vroeger was de vaste remedie tegen een stuurs en kattig meisje een pak op haar billen. Maar ook nu blijkt het nog steeds als voorheen te werken.
Als je helemaal niet goed in je vel zit kun je verschillende dingen doen. Dat spreekt vanzelf. Een pak op je billen krijgen hoort daar ook bij. Een fris en helder pak op de blote billen maakt een meisjeshoofd even helemaal leeg. Blokkades zijn weer even weg. Je voelt je weer een stuk vrolijker en opgeluchter.
Misschien raar, dat zo iets eenvoudigs en bijzonders als een pak op de billen zo werkt bij veel meiden. Maar het is minder raar als je beseft dat dit al sinds mensenheugenis zo is. Daarom is billenkoek nog steeds een belangrijke manier hoe je discipline krijgt.
Als je bezig bent met discipline in de praktijk, betekent dit dat je dit effect in de praktijk meemaakt bij jezelf. Je merkt het verschil. en je omgeving ook. Ook al weten ze niet waardoor, ze merken wel dat er iets veranderd is en dat het een stuk beter met je gaat.
Weten wat je wilt is hoe je discipline krijgt
Uiteraard wil je het liefst dat het goed gaat. Maar wanneer gaat het eigenlijk goed? Het gaat goed als dingen lukken. Als je merkt dat je het kunt, dat je succes hebt. Wat ook belangrijk is: dat het ‘lekker loopt’. Dat je in een flow zit, energie hebt. Je hebt het gevoel dat het voor een groot deel automatisch gaat.
Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat je weet wat je wilt en waar je naar toe wilt. Dat is cruciaal in hoe je meer discipline krijgt. Voor sommigen is weten wat je wilt kristalhelder, voor anderen is het prettig om daar met iemand over te kunnen praten. In zo’n gesprek gaat het niet zozeer om de mening van die ander, want dat is gewoon weer een individu. Het gaat er vooral om dat duidelijk wordt wat er voor jou allemaal meespeelt en wat jouw doel zou moeten zijn.
Dat doel moet natuurlijk wel realistisch zijn. Je wilt immers succes hebben en dan moet je wel iets uitkiezen wat bij je mogelijkheden past. Het doel moet echter ook uitdagend en prikkelend zijn. Je mag je soms best even inspannen, want daardoor krijg je het gevoel van succes en competentie.
Nadat het doel is vastgesteld wordt de weg er naar toe bepaald, in kleine haalbare stappen. Dat is de manier om ook de grootste klussen uit te voeren.
In een regelmatig gesprek met je begeleider wordt vastgesteld of de voortgang voldoende is. Het gaat tenslotte wel om iets belangrijks. Jouw doel, jouw leven, jouw toekomst. Daar zitten ook zaken bij waar je wat voor moet doen. Dingen die niet automatisch of makkelijk gaan. Elke keer moet je daarbij opnieuw een keuze maken: doen wat afgesproken is of niet.
Voornemens en eigen verantwoordelijkheid
Het is vaak zo dat goede voornemens blijven wat ze zijn: voornemens. De weg naar de hemel is ermee geplaveid.
Als je bezig bent met discipline in de praktijk is dat anders. Je kunt dan namelijk niet meer gratis er mee ophouden of zeggen dat jouw doel niet meer belangrijk is. De onvermijdelijke consequentie van een verkeerde keuze is dat je straf op je blote billen gaat krijgen.
Het is belangrijk dat je beseft dat je verantwoordelijk bent voor je eigen keuzes en je eigen gedrag. Ook bij relatief eenvoudige zaken maak je een beslissing en moet je de consequentie daarvan aanvaarden.
In het ‘gewone’ leven hebben die keuzes heel vaak geen consequenties. Dat is jammer, want dan heb je er ook niks aan. Feitelijk is dat vooral vrijblijvendheid en onverschilligheid. Discipline in de praktijk betekent vooral dat je jezelf serieus neemt.
Discipline betekent dat je weet dat straf er bij hoort.
Juist en vooral als je niet doet wat je van jezelf zou moeten doen. In zo’n geval is het heel goed als je als volwassen vrouw een volwassen pak op je blote billen kunt krijgen, omdat je daar het meeste aan hebt. Jij bepaalt door je eigen keuzes en je eigen gedrag hoe vaak je die straf op je billen moet krijgen.
Een einde aan de onverschilligheid
Het is belangrijk dat het goed met je gaat. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat je succes-ervaringen realiseert. Waar het om gaat is dat jij de dingen doet die je zelf belangrijk vindt. En: met succes! Daarom is te hopen dat je je door tijdelijke tegenslagen niet uit de weg laat slaan. Als dat wel zo is, moet je leren om daar beter mee om te gaan. Uiteindelijk is het doel dat je wordt hoe je zou willen en hoe je zou kunnen zijn. Om uiteindelijk daar te komen is het belangrijk dat je tussentijdse resultaten boekt.
Hoe krijg je dat voor elkaar? Vooral door je planning en je voornemens daadwerkelijk belangrijk te vinden. Jij moet weten dat als je belangrijke dingen achterwege laat, de reactie niet onverschillig schouderophalen is, maar een volwassen pak op je blote billen.
Op de goede manier toegepast, is straf een goede les om jezelf belangrijk te vinden. De straf vergroot je discipline in de praktijk. Straf benadrukt dat je belangrijk bent. De meeste meiden voelen zich gesterkt dat er op deze manier constructief op ze gelet wordt. Als je het goed doet word je geprezen. Als je beter had moeten weten of beter had moeten doen en het niet gedaan hebt ga je zonder uitstel over de knie en krijg je op je blote billen. Waar we kunnen en waar het nodig is word je geholpen.
Als je begeleiding hebt, ontwikkel je snel een persoonlijke band met je begeleider en voel je je bij hem echt thuis. Ook al is het misschien moeilijk om aan anderen uit te leggen, voor je eigen gevoel is het dan wel duidelijk dat deze benadering bij je past.
Consequenties komen soms ongelegen
Het is vaak zo dat je niet zit te wachten op de consequenties van ongelukkige beslissingen. Het maakt dan niet uit dat het gaat om de politie die besluit net een snelheidscontrole te houden terwijl jij haast hebt, of je begeleider die besluit dat je een pak op je blote billen gaat krijgen terwijl je daar helemaal geen zin in hebt. Het gevolg daarvan is dat je snel meer discipline in de praktijk gaat brengen.
Het is daarom belangrijk dat je beseft dat keuzes niet vrijblijvend zijn en altijd consequenties hebben, of je dat nou leuk vindt of niet.
Zeker als het om echt vervelende dingen gaat kun je daarmee geconfronteerd worden op momenten dat je er niet op zit te wachten. Je kunt in zo’n geval beter door je begeleider gestraft worden dan door de maatschappij of de omstandigheden. Dan is het meestal duurder en onaangenamer.
Regelmatig rode billen krijgen kan een hoop narigheid voorkomen. Of je dat nou wilt of niet.